+36 70 312 9771

Mire figyeljünk fogfehérítés után?

Fogfehérítés után mit lehet enni és mire kell ügyelni

A ragyogó, fehér mosolyt ma már mindössze egy néhány órás fogorvosi látogatással elérhetjük, egy profi fogorvos ráadásul a legjobb, leghatékonyabb megoldást fogja javasolni hozzá. Az sem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a fogorvos fel tudja mérni az esetleges kockázatokat és a várható hatást is: a fogfehérítés ugyanis a mesterséges fogművekre nincs hatással, fogszuvasodás esetén pedig akár károsíthatja is a fogideget. Abban is segít továbbá, hogy fogfehérítés után mit lehet enni, miket kell kerülni és egyáltalán mire kell ügyelni. Ezeket most cikkünkben is eláruljuk.

Fontos teendők fogfehérítés után

A fogfehérítő kezelés után az eredmény tartóssága érdekében érdemes fokozott figyelmet fordítanunk mind szájápolási szokásainkra, mind pedig táplálkozásunkra. De mégis mire figyeljünk pontosan?

Fogérzékenység

A kezelést követő néhány napban előfordulhat, hogy fogaink valamivel érzékenyebbé válnak a szokásosnál. Ettől azonban nem kell megijednünk, mindössze egy kicsivel több figyelmet kell fordítanunk fogaink védelmére. Emiatt néhány napig érdemes kerülni a savas, a túl forró, illetve túl hideg ételek és italok fogyasztását!

Fogfehérítés után mit lehet enni?

A kezelést követő első héten néhány alapvető szabályt érdemes betartani: a színezőanyagot tartalmazó, vagy színező hatású ételek és italok, mint a sötét vagy élénk színű zöldségek és gyümölcsök, szószok, fűszerek, az üdítők, a kávé vagy a bor fogyasztása tilos, ezek ugyanis elszínezhetik a fogazatot. Fogfehérítés után tartsunk “színdiétát”! Fogyasszunk világos árnyalatú ételeket és italokat, mint a tejtermékek, szárnyasok, tészta, rizs vagy krumpli.

A fogfehérítő kezelést követően konzultáljunk fogorvosunkkal a megfelelő szájápolási termékek kiválasztásáról! A kezelés után használjunk kíméletesebb, fogérzékenység esetére ajánlott fogkrémet. Érdemes odafigyelnünk a választott fogkrém és szájvíz összetételére is, hiszen az ételekhez hasonlóan ezekben is lehet színezőanyag.

Fogfehérítés utáni tanácsok a tartósságért

Bár a fogorvosi fogfehérítés látványos és tartós eredményt hoz, fogaink fehérségének megőrzése mindennapos feladat, ami folyamatos odafigyelés, és megfelelő, rendszeres szájápolás eredménye. Bár a mai fogfehérítő kezelések teljesen ártalmatlanok fogaink egészségére nézve, túl gyakori ismétlésük káros hatással lehet a fogzománcra és a fogínyre, emellett csak ép vagy fogorvos által kezelt fogazat esetén ajánlottak. Konzultáljunk fogorvosunkkal az otthoni fogfehérítést megelőzően is, hiszen a kezelés eredménye minden páciens esetén más lehet!

A rendelőit fogfehérítést elegendő néhány évente megismételni. A hosszan tartó eredmény eléréséhez figyeljünk a megfelelő szájhigiéniai szokások megtartására, az egészséges táplálkozásra és vegyünk részt félévente rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálaton és dentálhigiéniás kezelésen! Emellett fogfehérítésre otthon is van lehetőség, rendelőnkben biztonságos és hatékony otthoni szettek is vásárolhatóak. A fogfehérítés utáni javallatok az otthoni szett használata esetében is fontosak, a kezelés ismétlését is maximum évente kétszer javasoljuk.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!